Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dilluns, 15 de maig del 2017

BARRANC DE MANESA



BARRANC DE MANESA.- BARX 


Des del pla del Garbuller, a la zona alta del Massís del Buscarró, entre el Picaio i L’Alt d’Aldaia, baixa fins a la cubeta endorreica de Barx el barranc de Manesa, possiblement el lloc  mes apreciat de tota la Safor,………. i això son “paraules majors”, un lloc ben conservat que s’ha salvat de tots els incendis que han patit aquestes muntanyes, sembla un bosc primari, format per Carrasques, Roures valencians, Sureres i Falagueres, a mes de una gran varietat  de plantes verdaderament escasses i apreciades a les nostres terres mes properes.
Es un racó menut i grandiós alhora, un espai tant reduït i tan ple de sorpreses que et corprèn des de la primera vegada que ho patetges.  
Merescudament, aquest lloc  s'ha protegit amb la figura de  "Micro reserva de Flora", la Surera, relíquia d'altres temps, d'altres èpoques, testic de la vegetació que cobria aquestes terres, es el principal motiu, però no l’únic, a la primavera podem descobrir unes quantes Orquídies i el Bruc blanc florit, Falagueres fins el teu cap, els Freixes de flor i els Roures valencians, l’Arenària valenciana, endèmica i escassa, quasi tant com útil per als problemes amb els nostres ronyons,............................i l’àmbit,........ la sensació de estar a dins d’un altre mon, a mes, saber que el que estàs veient, es el mateix que miraven els ulls dels nostres avantpassats fa ja 30.000 anys, poder arribar a sentir, encara que siga de lluny, les sensacions d’aquella mirada, sentir se com ells o només poder imaginar ho....................





                             

Per aclarir se, res millor que un plànol


Aspecte del Bosc de Sureres

Les Sureres emboscant-ho tot

Impresionant verdor del bosc lligat

Les Falagueres ens donen una idea de la humitat que remulla aquesta menuda vall costanera

Les mes "uapes"

Bruc blanc, molt buscat en altres latituds per a fabricar les pipes de fumar

Fruitets de la Sarsaparrella, agredolços i refrescants alhora que depuratius

Son les aromàtiques flors de la Sarsaparrella
Roure valencià, també anomenat Gal·ler, baix, detall d'una fulla



Explosió de groc de Freix, amb Penalba al fons i la nostra guia exploradora





Una visió de la copa d'una surera de bones dimensions





Freix ben resguardat encara verd  

Agrimònia o Gramónica com diguem per ací, potent astringent útil per a nafres de la boca entre moltes mes virtuts

Res millor per escampar se que viatjar a llom d'un altre, eixa es la estratègia dels enganxosos fruits de la Gramónica

Matapoll, Daphne gnidium, molt freqüent als llocs assolellats

Fulles de Surera amb la característica forma corbada

L'àmbit vincla i perdura comiats d'enyorances d'avui mateix (Mª del Mar Bonet)

Rogeta amb fruit tardorenc, magnífic remei herbolari per als ronyons



Fotografies de estiu


Flors de Baladre en el torrent

Falagueres, Sureres, la Vida esplendorosa

Freix de muntanya - Fraxinus ornus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada